Kiedy chcemy się zdrowo odżywiać, to musimy pamiętać, że jedną z kluczowych rzeczy jest planowanie posiłków. Wtedy zdecydowanie łatwiej będziemy kontrolować to co zjadamy, a także w jakich ilościach. Nie muszą to być wymyślne rzeczy, ważne jednak żeby były przemyślane.
Warto się zastanowić ile razy sięgnęliśmy po batona zamiast kanapki, bo nie chciało nam się szykować drugiego śniadania do pracy. Jeżeli przygotujemy sobie jedzenie do pracy, to możemy zaplanować dokładnie co weźmiemy i nie będziemy kupowali pierwszej lepszej rzeczy do przegryzienia, byle tylko coś zjeść. Wtedy też możemy wzbogacić nasze jedzenie o na przykład jakiś owoc.
Co więcej, jeżeli będziemy dzień wcześniej ustalać nasze menu, możemy zamiast zwykłych kanapek przygotować sobie coś ekstra, jakąś sałatkę, czy placuszki, które można też zjadać na zimno. Dzięki takiemu planowaniu nie będziemy też popadać w rutynę żywieniową, a urozmaicone posiłki zawsze smakują lepiej i też lepiej się nimi najadamy niż zwykłymi kanapkami.
Leave a Reply