Pyszny deser z kaszy jaglanej

Wałkujemy ostatnio w grupie przepisy na zdrowe dania. Nie jestem pewna jednak, czy znalazłaby się tam chociaż jedna duszyczka, która nie osłodziłaby sobie dnia pysznym deserem 😉

Słodkości to nasze utrapienie, bo nie ma to jak pyszne ciasto do kawy, czy osłodzenie sobie chwil związanych z PMS.

Wszystko byłoby idealnie, gdyby nie to, że większość deserów to rzeczy niezdrowe, tuczące i niestety często wywołujące w nas wyrzuty sumienia…

Możemy się jednak postarać, aby deser był zarówno smaczny, jak i zdrowy 😉

Dzisiaj podrzucam Wam deser z kaszy jaglanej. Za przepis bardzo dziękuję Monice, która podzieliła się nim ze mną i zgodziła się na jego publikację 😉

Przepis i foto Monika Koczwara

Składniki na 4 porcje:

100 g kasza jaglanej
2 łyżki miodu
mleko kokosowe z puszki
1 szklanka daktyli
2 łyżki kakao bez cukru
2 banany
3 łyżki wiórków kokosowych
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (conajmniej 70 % kakao)
rodzynki
2 łyżki mleka kokosowo- ryżowego z kartonu
orzechy nerkowca lub arachidowe

Wykonanie:
Warstwa na spodzie:

 

Daktyle moczymy około 10 minut we wrzącej wodzie, odcedzamy, a następnie blendujemy z jednym bananem i 2 łyżkami kakao. Wykładamy do salaterki.

2 warstwa:

Ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną blendujemy z 2 łyżkami miodu, gęstą częścią mleczka kokosowego z puszki, 2 łyżkami mleka kokosowo-ryżowego z kartonu oraz 3 łyżkami wiórków kokosowych. Wykładamy do salaterki. 


3 warstwa:

Na wierzch wykładamy pokrojonego w plasterki banana, posypujemy startą czekoladą, rodzynkami i pokrojonymi orzechami.

Gotowe! Wkładamy do lodówki najlepiej na noc  Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *