Muffiny szpinakowe

Hejka!

Dzisiaj przepis, który wykorzystała ostatnio Ania, jedna z naszych najnowszych adminek, działająca w Plewiskach. Ania upiekła je na biegowe spotkanie, babeczki zostały skonsumowane po biegu i okazały się hitem 😀 Dlatego przekazujemy go Wam, wypróbujcie i dajcie znać 😉

MUFFINY ZE SZPINAKIEM NA OSTRO

cebula – 1 szt.
? czosnek – 2 ząbki
? 1 ostra papryczka
? szynka
? gałka muszkatołowa – 0,5 łyżeczki
? jajko – 2 szt.
? mąka pszenna – 350 g
? mleko – 250 ml
? olej – 0,5 szklanki
? pieprz czarny do smaku (0,5 łyżeczki)
? proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
? sól do smaku (2 łyżeczki)
? szpinak świeży (liście) – 300

Etapy przygotowania
Posiekaj cebulkę w kostkę, wrzuć na rozgrzany tłuszcz na patelni. Przesmaż, aż się zeszkli. Dodaj drobno posiekany czosnek a następnie liście szpinaku. Wszystko przesmaż, aż liście „siądą”. Gdy ostygnie, dodaj szynkę i pokrojoną drobno ostrą papryczkę.

W jednej misce zmieszaj wszystkie składniki suche ? mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. W drugiej wszystkie składniki mokre ? mleko, jajka, olej. Dodaj mokre składniki do suchych, zamieszaj i dodaj wystudzone składniki z patelni.

Wyłóż foremki papilotkami to muffinów i nalewaj ciasto do 2/3 wysokości. Piecz w piekarniku nastawionym na 180 stopni (grzanie góra-dół) przez ok. 20 minut. Na ostatnie 5 minut możesz ustawić termoobieg ? sprawdź patyczkiem czy ciasto wewnątrz jest dopieczone.

Jeżeli okaże się, że jeszcze się nie dopiekło (różne są piekarniki, niestety) to ustaw grzanie od dołu i temperaturę 160 stopni na kolejne 5-7 minut.

Podawaj z sosem jogurtowo-czosnkowym lub same ? jako przekąskę.

smacznego 😀

Źródło przepisu targsmaku.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *