Kulki mocy kontra bagietki

Mam dzisiaj dla Was dwa fajne przepisy, podesłane przez naszą Administratorkę z Trójmiasta, Katarzynę Kujawską. Kasia ostatnio eksperymentowała z przepisami ze strony http://www.przepisnachleb.pl, a że nowy przepis na bagietki wyszedł przepysznie (zajadała się zarówno ona, jak i jej syn), postanowiła się owym przepisem podzielić 😉

USER COMMENTS

BAGIETKI

Składniki:

  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka wody (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżeczki suchych drożdży lub 16 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 szklanki mąki pszennej (ok. 680 g)

Przygotowanie

Szklankę mleka zagotować, następnie dodać masło i cukier, dokładnie wymieszać aż masło się rozpuści. Dolać szklankę wody i całość ostudzić, aż będzie letnie.

Do całości dodać suszone drożdże. Jeśli dodajemy świeże, należy je wcześniej rozpuścić w łyżeczce cukru, następnie dodajemy sól oraz stopniowo mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję delikatnie lepką, ale powinno również odchodzić od ręki. Gdyby jednak ciasto było zbyt rzadkie (zależy to głównie od wilgotności mąki) można dodać nieco mąki ? jednak nie za dużo, ponieważ bagietki wyjdą wtedy zbyt twarde. Mąki należy dodać tylko tyle aby ciasto się nie rozlewało i można je było uformować w kulę.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny lub do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto podzielić na sześć części (jeśli pieczemy w formie do bagietek na trzy bagietki) lub na 4 części jeśli pieczemy na blaszce piekarnikowej. W przypadku pierwszym należy uformować bagietki i przenieść je do formy wysypanej mąką.

W przypadku jeśli nie dysponujemy formą do bagietek ? bez problemu można upiec je na zwykłej blaszce piekarnikowej. W tym celu należy przygotować arkusz papieru do pieczenia o wymiarach mniej więcej 50 cm x 35 cm. Następnie złożyć go w harmonijkę jak na zdjęciu poniżej i ułożyć na blaszce. Uformowane bagietki przełożyć na papier, pilnując aby się ze sobą nie stykały.

USER COMMENTS

W obu przypadkach bagietki należy pozostawić do wyrośnięcia na około pół godziny, lub do czasu aż wyraźnie urosną.

Pieczenie

Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni C. Wyrośnięte bagietki naciąć ukośnie w kilku miejscach ? szybkim ruchem. Najlepiej bardzo ostrym nożem lub np. nożykiem do cięcia tapet.

Przed samym włożeniem bagietek do piekarnika należy wrzucić na dno piekarnika kilka kostek lodu i od razu wstawić wyrośnięte i nacięte bagietki.

Piec 10 min w temperaturze 250 stopni C. Po 10 minutach obniżyć temperaturę do 200 stopni C i piec dalej ok. 20 min lub do czasu gdy będą ładnie zarumienione i postukane od spodu będą wydawały głuchy odgłos.

USER COMMENTS

KULKI MOCY

Nazwę wymyślił mąż Kasi. Są one świetną alternatywą dla batonów energetycznych, więc warto wykorzystać je podczas długich wybiegań 😉

USER COMMENTS

Składniki:

Pół kostki masła

3 łyżki mleka

3 łyżki miodu

3 łyżki kakao

Wszystkie składniki połączyć i zagotować. Następnie do takiej masy dodać płatki owsiane błyskawiczne, rodzynki (drobne) i rozdrobnione orzechy. Masa musi być gęsta tak, aby można z niej było uformować kulki. Następnie należy schłodzić je w lodówce.

Nie podaję dokładnej ilości płatków owsianych ponieważ za ich pomocą możemy regulować gęstość masy.

Jeśli masa, którą mamy zagotować jest zbyt gęsta to należy dodać więcej mleka.

USER COMMENTS
SMACZNEGO!! 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *