Kasza jaglana ze szpinakiem

Idziemy za ciosem! 馃檪 Przedstawiam Wam kilka propozycji od naszej biegaj膮cej mamy, kt贸ra jest tak偶e pasjonatk膮 gotowania i ma ochot臋 podzieli膰 si臋 z Wami swoimi pomys艂ami na smaczne jedzenie.

Jest to banalnie prosty przepis na szybkie i smaczne danie, a o to przecie偶 nam – mamom chodzi! Im szybciej zrobimy obiad, tym wi臋cej czasu b臋dziemy mie膰 na inne przyjemno艣ci!

Oto przepis na kasz臋 jaglan膮 ze szpinakiem od Doris w kuchni

real-spinach-73911_1280

Sk艂adniki:
* 100g kaszy jaglanej
* 200g szpinaku (mro偶ony, lub 艣wie偶y)
* 2-3 z膮bki czosnku
* s贸l
* pieprz
* 1 艂y偶ka oliwy z oliwek

Wykonanie:
Kasz臋 gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Wa偶ne! Niekt贸rzy twierdz膮, 偶e kasza jaglana ma gorzkawy smak, aby tego unikn膮膰 nale偶y najpierw kasz臋 przep艂uka膰 na sitku w kolejno艣ci: zimna woda – wrz膮tek – zimna woda. Dopiero wtedy wsypujemy kasz臋 go garnka i zalewamy zimn膮 wod膮, proporcje to 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. I kolejna wa偶na sprawa – kaszy jaglanej nie mieszamy! – ona wch艂onie ca艂kowicie wod臋, a w trakcie gotowania, w kaszy tworz膮 si臋 otwory, przez kt贸re ucieka para. Nie obawiajcie si臋 przypalonych garnk贸w – nie zdarzy艂o mi si臋 jeszcze przypali膰 garnka, a do艣膰 cz臋sto聽przygotowuj臋 kasz臋 馃槈

01

Na patelni rozgrzewamy oliw臋 z oliwek i dodajemy przeci艣ni臋ty czosnek, nast臋pnie wrzucamy rozmro偶ony szpinak, s贸l, pieprz do smaku i chwil臋 przesma偶amy do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w i smak贸w.聽Nast臋pnie mieszamy kasz臋 ze szpinakiem i formujemy za pomoc膮 miseczki lub specjalnego ringa g贸rk臋. Do tego doskonale pasuje grillowana pier艣 z kurczaka, lub grillowany 艂oso艣.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *